Yllättävä rahan tarve saattaa iskeä käytännössä koska vain ja kenelle vain. Pikavippiyritykset ottavat tästä tarpeesta kaiken irti tarjoamalla helppoa ja nopeaa vakuudetonta luottoa, eli pikalainaa, jota voi hakea suoraan netissä. Rahat napsahtavat tilille käytännössä heti eikä lomakkeita, palkkatietoja, palkkakuitteija tai vastaavia tarvitse lähettää. Luottotietojen pitää kuitenkin olla kunnossa, tai pikalainat jäävät haaveeksi.

 

Pikavipit ovat näppäriä mutta niissä on muutamia ongelmia. Ensinnäkin kuluttajaviranomaiset ovat ottaneet pikavippifirmojen kanssa toistuvasti yhteen johtuen luottojen markkinoinnista tai puutteista lainanmyöntämisprosessissa. Luotot ovat myös kohtuuttoman kalliita, tai sitten eivät, riippuu vähän keneltä kysyy. Absoluuttisina lukuina pikalainat eivät ole kalliita, vai kuullostaako 30€ kulut 200€ lainasta suurilta. Toisaalta vuosikorko pikalainalle on helposti yli 10000%.

 

Toinen vaihtoehto on hakea kulutusluottoa siis lainaa ilman vakuuksia. Prosessi kestää päivistä viikkoihin ja lainanmyöntäjät vaativat usein todisteita palkasta, työpaikasta tai vastaavasti. Hakeminen onnistuu kyllä edelleen näppärästi netissä. Palkkioksi vaivasta saa lainaa huomattavasti edullisemmin, vain noin 10-20% vuosikorolla.

 

Eli niin sanotusti paskaa on tarjolla. Molemmat vaihtoehdot edustavat sairasta rahan hallitsemaa kulutusyhteiskuntaa. Zeitgeistin tulon myötä kaikenlainen lainaaminen toivottavasti katoaa rahan myötä. Kenelläkään kun ei ole tarvetta lainata yhtään mitään keneltäkään kun niukkuus on poisettu maailmasta.